Toelating voor Virkon™S tegen ToBRFV De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent een tijdelijke toelating voor het gebruik van Virkon™S ten behoeve van de teelt van tomaat tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus.

Download hier het volledige artikel


Virkon™S in de glastuinbouw
         
         
         
        
         
          Informatiebrochure Virkon™S in de tuinbouw (2019) - Hygiënemaatregelen/biosecurity
          Klik op de brochure om deze te openen

 

 

 

 


tuinbouw folder jpg

 

 

         

         

          Informatiebrochure Virkon™S in de tuinbouw (2012) - Hygiënemaatregelen/biosecurity
          Klik op de brochure om deze te openen

 

 

 


Virkon®S heeft succesvol de registratieprocedure van het Ctgb doorlopen. Het Ctgb heeft dit desinfectiemiddel toegelaten en het volgende N-nummer toegekend: 13676 N

Virkon®S is een desinfectiemiddel op basis van de unieke werkzame stof en werking; Pentakalium bis(peroxymonosulfaat) bis(sulfaat). Virkon®S was  reeds langer op de markt onder het Gedifferentieerd Handhavingsbeleid Biocides, en is nu compleet beoordeeld voor het gebruik in o.a. de (glas)tuinbouw.

De toelating is als biocide, in Nederland worden desinfectiemiddelen beoordeeld als biocide en moeten voldoen aan hiervoor vastgestelde Nederlandse en Europese regels voor wat betreft effectiviteit, toxiciteit, milieu en opslag.

Het wettelijk gebruiksvoorschrift is : Ter bestrijding van bacteriën (excl. bacteriesporen en mycobacteriën), gisten en virussen in ruimtes of op materialen, oppervlakken en schoeisel in kassen zonder gewasopstand, en in ruimtes bestemd voor het verblijf van mensen.

Gebruik Virkon®S in een dosering van 1%(100 gram middel in 10 liter water) bij een contacttijd van 10 minuten.

 


Lees ook het artikel: Eliminatie van plantschadelijke bacteriën door Virkon® S


PepMV.

Het Pepino mozaïek virus behoort tot de potex-groep. De symptomen in de tomatenteelt zijn lichtere gekleurde vlekken op de bladeren en mogelijk ook op de vruchten. De schade is verschillend van minimale oogstderving tot het moeten ruimen van de serre. Met dit artikel wenst men nogmaals de nadruk te leggen op het belang van een goede hygiëne. Met de teeltwissel in zicht en om problemen te vermijden, want voorkomen is nog steeds beter dan genezen, kunnen volgende punten best nog eens op een rij worden gezet!

Hygiëne, nu en altijd!

In de glastuinbouw kent men twee verschillende fases waarbij hygiëne zeer belangrijk is:

- De teeltwisseling - aan het einde van een teelt en voor de nieuwe teelt;

- Het continu hygiëne-programma tijdens de teelt.

Het teeltwisselingsprogramma

Teeltwisseling : Hygiëne is van levensbelang voor een geslaagde teelt!

Verwijder gewas, maak inventaris en reinig droog

Het verwijderen van alle gewassen en gewasresten is essentieel omdat deze weer een bron kunnen zijn van herbesmetting. Versnipper geen gewas in verband met nog kleinere gewasdelen en sap. Maak alles bezemschoon, pad, loods, machines, gereedschap, … Verwijder potten, maak ook hiervan een inventaris, tevens van het fust, én breng ze op een plaats voor reiniging en ontsmetting. Verwijder alle plantenresten, draden, en toebehoren en voer alles direct af. Spuit de loods en het erf schoon als de container weg is.

Reiniging oppervlakten

Nadat het bezemschoon is zijn er nog altijd grote hoeveelheden resten die bacteriën en virussen kunnen dragen. Reinigen van de oppervlakken met een reinigingsmiddel is sterk aan te bevelen. De ontvettende eigenschap zorgt ervoor dat vetten en sappen beter oplossen. Voor de te gebruiken producten raadpleegt u best uw leverancier. Gebruik een drukspuit die u op lage druk (ongeveer 35 bar) instelt. Door het gebruik van een drukspuit gaat het product schuimen en deze schuim laat u best even inwerken op de te reinigen oppervlakken. Nadien grondig zuiver spuiten. Laat de oppervlakte, waar mogelijk, volledig drogen. Een tip: werk altijd van achter in de kas naar voor!

Reiniging/ontsmetting materiaal

Materiaal wat uit de kas komt kan vele organismen bevatten en bij gebruik in nieuwe teelten opnieuw het gewas besmetten. Gebruik een ontsmettingsmiddel met een brede werking (vraag raad aan uw leverancier). Na ontsmetting bewaar je het materiaal op een schone, propere plaats waar het niet opnieuw besmet kan worden. Zeker niet te vergeten is het reinigen en ontsmetten van het watergeefsysteem. Tevens de ontsmetter nakijken!

Ontsmetting

Het niveau van ziekteverwekkers, in het bijzonder virussen, is na de reiniging nog hoog genoeg om een nieuw jong gewas te besmetten. Gebruik een desinfectiemiddel wat effectief is tegen virussen, bacteriën en schimmels en andere organismen om het hele hygiëneprogramma af te werken. Het is noodzakelijk dat alle oppervlakten in contact komen met het desinfectiemiddel om er zeker van te zijn dat de cyclus van de besmetting is doorbroken. Gebruik ook bij deze stap een drukspuit op lage druk (ongeveer 35 bar).

Foggen

Wanneer de serre ontsmet is kan al het materiaal teruggeplaatst worden. Om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken zijn behandeld kan men de serre ook nog gaan uitfoggen. Dit kan door gebruik te maken van een fog-apparaat. Men kan de serre betreden zodra de nevel weg is.

Continu hygiëneprogramma

Behalve tussen twee teeltwisselingen in zijn er nog vele andere mogelijkheden om een besmetting in de serre te krijgen. Maatregelen moeten genomen worden om het risico van besmetting zo klein mogelijk te houden, denk aan transport, personeel die zich verplaatsen van serre naar serre en tevens het materiaal wat zij gebruiken, … Volgende elementen vormen een goede start bij het hygiënisch werken tijdens de teeltperiode:

Snijden en knippen

Gebruik tijdens het snijden of het knippen steeds steriel materiaal (mes/schaar). Er wordt geadviseerd om het materiaal ook tijdens het knippen en snijden op regelmatige tijden te ontsmetten. Er bestaan producten in de handel die door eenvoudige onderdompeling van het mes of de schaar het geheel ontsmetten. Na gebruik en voor het opbergen van snij- of knipmateriaal best een grondige ontsmetting uitvoeren.

Voetontsmettingsbak of mat en kledij

Zorg voor een ontsmettingsbak of -mat bij de ingang van de serre. Het is echter raadzaam de bak of mat tijdig te verversen (liefst wekelijks) en eventueel bij te vullen.

Samen met schoeisel vormen kledij in het algemeen een belangrijke bron bij het overdragen van bacteriën en virussen (Mozaïekvirus kan jaren overleven in ongewassen kleding!). Gebruik dan ook zoveel mogelijk zuivere kleding en voor bezoekers een gastenjas.

No smoking!

Tabaksproducten kunnen het Tabaksmozaïekvirus (TMV) bevatten. Roken opzich wordt steeds duurder, maar bedenk hoeveel het u kan kosten bij een besmetting van uw teelt door een virus uit uw sigaret!

Hobbyplanten

Zet geen hobbyplanten in de serre waar ook uw teeltgewas in staat. Deze kunnen vele insekten, schimmels, nematoden en andere ongewenste organismen bevatten. Doe het ook niet om deze planten te overwinteren!

Hygiëne staat aan de basis van een geslaagde teelt en vraagt dagelijks de aandacht van de telers en zijn omgeving. Bescherm uw teelt voldoende van eventuele besmettingshaarden en onthou dat voorkomen beter is dan genezen! Uiteraard zijn er nog vele andere kleinere elementen die spelen in het hygiënespel, vraag raad aan de gepaste instanties of bij uw toeleveranciers.

 

 


Bij vragen kunt u ten alle tijden contact opnemen via de telefoon of ons contactformulier.

 

 

logo biosecurity1

Biosecurity BV
Kuiper 14
5711 LV - Someren
Nederland
✆Tel. 0031-(0)6 53815336
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 
Ga naar boven

Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.        

Copyright © 2019 Biosecurity b.v. Alle Rechten Voorbehouden  - Privacywet / AVG